Przemysł kosmetyczny, chemiczny, spożywczy – kto używa zbiorników nierdzewnych?

Jednym z najbardziej stabilnych chemicznie materiałów jest stal nierdzewna. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie rdzewieje i nie traci swoich właściwości nawet w skrajnych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który przy kontakcie z powietrzem wydziela się ze stopu i tworzy na powierzchni niedostrzegalną gołym okiem warstwę. Ochrania ona stal przed negatywnym działaniem licznych substancji chemicznych, a także polepsza jej odporność na nieprzychylne warunki. Dzięki tym cechom zbiorniki ze stali nierdzewnej są wykorzystywane w wielu obszarach przemysłu.

Zbiorniki stalowe dla przemysłu kosmetycznym

Z uwagi na fakt, że stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z związkami chemicznymi wykorzystywanymi do wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są szeroko stosowane w tej branży. Używa się ich zarówno do przechowywania sporych ilości ukończonych już środków, jak i w procesie produkcyjnym. Wymienione wyżej właściwości powodują, iż zbiornik nierdzewny jest też doskonałym rozwiązaniem dla zakładów produkujących i przetwarzających materiały opałowe oraz dla branży chemicznej.

Zbiorniki fermentacyjne dla sektorze spożywczym

Zbiorniki nierdzewne są często stosowane w rozlicznych firmach z szeroko pojętej branży spożywczej – w zakładach przetwórstwa bądź placówkach gastronomicznych. W browarach, gorzelniach czy piekarniach nierzadko spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wykonane z tego stopu. Usługi firm zajmujących się produkcją zbiorników stalowych cieszą się zainteresowaniem sektora spożywczego w głównej mierze dlatego, że na tego rodzaju zasobnikach nie zbiera się nalot, który sprzyja zakażeniu ich zawartości bakteriami lub dzikimi drożdżami.