Jeśli chcesz kupić żurek śląski, powinieneś odwiedzić ten adres.
W ostatnich latach rzadko już zjadamy obiady złożone z dwóch dań. Przez ciągły braku czasu, a przez to chęć ekspresowego najedzenia się, często porzucamy myśl o zupie, wybierając posiłki, które niegdyś oferowane były najczęściej jako to większe danie. Lecz typowo polskie zupy, takie jak żurek i barszcz biały, długo jeszcze pozostaną z nami. Nawet jeżeli osobiście przygotowujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to nieprzerwanie stanowią one stałą pozycje w menu restauracji oraz lokalów z polską kuchnią, a także są powszechnie podawane w czasie spotkań bożonarodzeniowych i wielkanocnych.
Żurek a barszcz biały – co odróżnia te zupy?
Jeśli zapyta się Polaka o białą zupę przygotowywaną na mącznym zakwasie, to natychmiast wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Wiele osób wręcz nie wie, że to dwa odrębne potrawy, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem co do zasady żurek przygotowuje się z zakwasu mąki żytniej, natomiast barszcz biały – na zakwasie na mące pszennej. Lecz to nie jedyne, co dzieli te zupy, chociaż powinno się zdecydowanie zaakcentować, że nie ma jednego niezmiennego przepisu na żurek i kolejnego na barszcz biały. Kuchnia jest bowiem sztuką, a każda kompozycja składników jest odbiciem subiektywnych upodobań oraz umiejętności kucharza. Co jednak da się wskazać to fakt, iż do barszczu białego zazwyczaj wkłada się więcej warzyw i grzybów. Barszcz zabiela się także tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu mącznego można wykorzystać sok kapusty kwaszonej albo z ogórków kwaszonych. Tymczasem z żurkiem zagadnienie jest nieco bardziej złożone, bowiem w ramach tej rodziny zup wydziela się 3 warianty:
– lekki, niezbyt gęsty żurek, zabielany szczodrze śmietaną i przyprawiany pokaźną ilością majeranku, podaje się go przeważnie z pieczywem i jajkiem;
– kwaśny, gęsty żur przygotowywany z reguły ze sporą ilością czosnku, także na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kartoflami;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki zalewa się zakwasem żytnim lub chlebowym.
Zakwas na barszcz biały i żur? Zrobić samodzielnie czy kupić?
Przyrządzanie zakwasu na wypunktowane wcześniej zupy nie jest trudne, choć nie zawsze pierwsze podejście kończy się sukcesem. W sieci opublikowano wiele instrukcji, jak zrobić zakwas, z których warto skorzystać. Używając jednak domowy zakwas trzeba przewidzieć gotowanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Tym samym, jeżeli apetyt np. na żur najdzie was ni stąd, ni zowąd, polecamy kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, wystarczających na ugotowanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych stacjonarnych, jak i online, bez przeszkód dostaniemy zakwasy z mąki pszennej oraz żytniej, dzięki którym przygotujemy wyborny barszcz biały i tradycyjny żurek staropolski bądź śląski.
Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]