W zupie, w sałatce warzywnej, na kanapce bądź w formie surówki do dania głównego – kwaszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni spożywamy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nie powinno to zadziwiać, bo kiszone warzywa są tak samo pyszne, co zdrowe.
Ogórki kiszone – przygotuj je samodzielnie albo kup gotowe
Ogórki kiszone to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich przygotowanie jest stosunkowo łatwe. Wykorzystuje się do tego beczułki z drewna lub pojemne kamienne garnki, w których ogórki razem z przyprawami zalewa się słoną wodą, a następnie pozostawia się pojemnik na nie mniej niż czternaście dni w chłodziedo czasu, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Amatorzy niezbyt kwaśnych smaków mogą oddać się spożyciu ogórków już po paru dobach – takie ogórki określamy „małosolnymi”. W bazowej recepturze do zalewy wraz z ogórkami dodaje się czosnek i koper, jakkolwiek smak ogórków kiszonych można urozmaicić także innymi dodatkami, przykładowo liśćmi czarnej porzeczki, ziarnami czarnego pieprzu lub kawałkami papryki. Naturalnie nie każdy ma czas ani sporo miejsca w kuchni, żeby osobiście przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje również piwnicą lub spiżarką, w której może składować żywność w ogromnych ilościach. Nie oznacza to jednak, że jest się zmuszonym zrezygnować z ogórków kwaszonych – w dowolnym momencie możemy kupić je w sklepie na wagę lub w poręcznych opakowaniach, a więc w workach z folii czy w pojemnikach z rączką, które bez problemu da się przechowywać w lodówce.
Jakie minerały i witaminy znajdują się w ogórkach kwaszonych?
Od setek lat panuje przekonanie, że sfermentowane warzywa pozytywnie oddziałują na nasz układ pokarmowy. I tak jest w rzeczywistości, ponieważ razem z kwaszonkami spożywamy pomocne bakterie, które obniżają pH jelit oraz korzystnie oddziaływają na ich florę, usprawniając w konsekwencji proces trawienia. Jednak na tym nie koniec! Kwaszone ogórki są nietuczące (to około 12 kilokalorii w 100 g), a zarazem zawierają m.in. witaminę C, D i E, witaminy z grupy B, jak również niemało minerałów istotnych dla właściwego funkcjonowania organizmu, jak żelazo, magnez, wapń, mangan i fosfor. A co z sokiem z ogórków kwaszonych? Jeżeli nie odpychają cierpkie smaki, rekomendujemy nie wyrzucać go po spożyciu kiszonek, tylko dodać go do zupy ogórkowej lub wypić, bo w czasie kiszenia witaminy przedostają się po części do zalewy. Należy jednakże podkreślić, na kiszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach znajduje się wszak pokaźna ilość soli.
Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]