Jeśli chcesz zamówić kapustę kiszoną, zobacz tu.
Niepowtarzalny smak białej kwaszonej kapusty jest istotną cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem wielu potraw i każdy Polak bardzo często gości ją na talerzu. I bardzo dobrze, ponieważ kapusta kwaszona to niezmiernie zdrowe pożywienie.
Czy warto jeść kapustę kiszoną?
Kapusta kiszona, lub kwaszona, jako że tych dwóch nazw używa się wymiennie, to jeden z tych produktów spożywczych odkrytych w wyniku szukania przez człowieka metody na dłuższe magazynowanie żywności. Drobniutko poszatkowane główki białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez długi czas w efekcie poddania działaniu fermentacji mlekowej. Niegdyś jedzenie kwaszonej kapusty umożliwiało dostarczenie organizmowi koniecznych minerałów czy witamin, których zdobycie w zimowe miesiące było znacznie trudniejsze aniżeli obecnie. A trzeba podkreślić, że w kwaszonej kapuście jest wiele substancji ważnych dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To kapitalne źródło witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz posiadającej między innymi właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbólowe, witaminy A, a także witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się również inne istotne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (np. B12, B5, B2). Co więcej, kiszona kapusta to źródło między innymi żelaza, błonnika pokarmowego i potasu. Równocześnie to pożywienie nie posiadające wielu kalorii, wobec tego poleca się jego konsumpcję osobom trzymającym dietę.
Jak wykorzystuje kiszoną kapustę w kuchni
Kapusta kwaszona na naszych stołach pojawia się zarówno w przystawkach do dań, jak i jako podstawowy ich element. Nieprzetworzoną przeważnie je się ją w postaci surówki z tartą marchewką i posiekaną cebulą, która współgra z daniami z ryb czy ziemniaków, a niekiedy na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To także składnik, który rewelacyjnie komponuje się z grzybami i czerwonym mięsem, stąd robi się z niej nadzienie do łazanek, pierogów czy pasztecików. Naturalnie, bez kapusty kwaszonej nie mielibyśmy popularnych polskich dań – bigosu, kapuśniaka albo góralskiej kwaśnicy.
W zasadzie każda babcia posiada swój sposób na kwaszoną kapustę, lecz w dzisiejszych czasach z rzadka kisi się ją w mieszkaniu, ponieważ nie ma już potrzeby składowania żywności na czas zimy. Kiszoną kapustę w małych oraz większych pojemniczkach bez problemu kupić można w każdym sklepie osiedlowym, a nawet można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Polscy producenci mają w swoim asortymencie także ekologiczną kapustę kiszoną.
Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]