Na warsztatqulinarny.pl/szkolenia/zajecia-food-pairing/ przeczytasz wszystko, co trzeba wiedzieć o food pairing
Choć jesteśmy przyzwyczajeni do określonych kombinacji smakowych, nie znaczy to, iż parowanie ze sobą dań, które pozornie w ogóle do siebie nie pasują, nie może przynieść intrygujących i, co najistotniejsze, apetycznych wyników. Dowiadujemy się o tym coraz częściej. Olbrzymi wpływ na nasz zmysł smaku miało bezspornie pojawienie się na rynku niedostępnych dotąd w naszym kraju produktów spożywczych, a także otwarcie się na inne tradycje kulinarne. Dzięki temu chociażby kombinacja egzotycznych owoców z mięsem rzadko już szokuje. Ci, którzy rozsmakowali się w niecodziennych fuzjach smaków chętnie zaczynają własne eksperymenty i na własną rękę próbują coraz to bardziej nietuzinkowych zestawień. Żeby te aczkolwiek przyniosły oczekiwane rezultaty, wypada najpierw wyposażyć się w kulinarną wiedzę.
Food pairing – łączenie aromatów w nieprzeciętną, ale harmonijną całość
Chcąc, by nasze kulinarne poszukiwania istotnie były źródłem ekscytacji i umożliwiały odnalezienie nowych smakowych przyjemności, należy działać zgodnie z zasadami obowiązującymi w nowoczesnej sztuce kulinarnej. Te, w rzeczy samej, są zaledwie wskazówkami, o których powinno się pamiętać, żeby smaki zespalają się w zgodną, aczkolwiek niebanalną całość. Najlepiej zrobimy, jeśli przyswoimy sobie food pairing. Tą nazwą określa się umiejętność mieszania ze sobą smaków, które generalnie uchodzą za całkiem ze sobą niewspółgrające. Wszelkie wytyczne food pairingu są tymczasem wnikliwie przemyślane i poparte szeroką wiedzą z obszaru biochemii, dotyczącą zwłaszcza proporcji konkretnych składników w stosowanych produktach. Food pairing traktuje nie tylko o jedzeniu, lecz również o napojach (w tym alkoholowych).
Food pairing. Czy można się to opanować?
Do praktykowania food pairingu konieczne są wyczucie i bujna fantazja, niemniej jednak to nie one okazują się najistotniejsze. W większym stopniu jest istotna teoretyczna wiedza z zakresu ilości różnorodnych substancji w komponentach potraw, a także tego, jak reagują one z innymi składnikami. Toteż dobrym pomysłem będzie uczestnictwo w szkoleniu z food pairingu prowadzonym przez doświadczonego szefa kuchni – tym bardziej, że podzielenie się niezbędną wiedzą trwa zwykle kilkanaście godzin.
Nasze dane:
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków
Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail:
[email protected]