Własnoręczne przygotowanie potraw w domowym zaciszu ma niemało zalet. Główną z nich jest z całą pewnością…
Kuchnia i przepisy

Kapusta kiszona – źródło wielu witamin i minerałów
Niepowtarzalny smak białej kwaszonej kapusty jest istotną cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem wielu potraw…

Popularne polskie zupy na zakwasie – barszcz biały i żurek
W ostatnich latach rzadko już zjadamy obiady złożone z dwóch dań. Przez ciągły braku czasu, a…

Zdrowa żywność – o sokach z kiszonej kapusty i kiszonego buraka
Kiszone warzywa wykorzystuje się w słowiańskiej kuchni od wieków. Od paru lat jednakże często mówi się…

Ekologiczna żywność – niska zawartość metali ciężkich i azotanów
Od dynamicznego rozwoju przemysłu żywieniowego, który rozpoczął się w zeszłym wieku, artykuły konsumowane przez nas codziennie…

Które minerały i witaminy znajdują się w kiszonych ogórkach?
W zupie, w sałatce warzywnej, na kanapce bądź w formie surówki do dania głównego – kwaszone…

Jak zrobić syrop cukrowy, czyli popularny dodatek do drinków i lemoniady?
Syrop cukrowy, funkcjonujący także pod nazwą simple syrup, można kupić w sklepie, ale również przygotować samodzielnie.…

Najdroższa kawa świata
Za najdroższą kawę na świecie uchodzi Kopi Luwak, ale kaw o zawrotnych cenach jest więcej, a…

Warsztaty kulinarne – czego uczą się jego uczestnicy?
Uczestnictwo w kursie kulinarnym to znakomita droga do zdobycia przydatnych umiejętności – nauczenie się podstaw gotowania,…

Gotowanie dla najmłodszych – warsztaty kulinarne dla dzieci
Dzieci kochają uczestniczyć w kuchni – przystrajać ciasta bądź podawać i wybierać składniki. Chcesz rozwijać zapał…