Zdrowa żywność – o sokach z kiszonej kapusty i kiszonego buraka

Dowiedz się, gdzie zamówić sok z buraka kiszonego, wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.

Kiszone warzywa wykorzystuje się w słowiańskiej kuchni od wieków. Od paru lat jednakże często mówi się również o własnościach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, głównie z kapusty i buraków. To w zasadzie tzw. super żywność, która coraz częściej pojawia się na półkach marketów w sekcjach ze zdrową żywnością.

Sok z kiszonej kapusty – dlaczego należy go regularnie spożywać

Zapewne większość z nas w dzieciństwie spożywał sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie samodzielnie szykowały kiszoną kapustę według rodzinnych przepisów, a po wykorzystaniu kapusty raz za razem dawały swoim wnukom szklankę z sokiem, mówiąc, że napój jest niesłychanie zdrowy, aczkolwiek nie wszystkim smakuje. I miały rację! Sok z kapusty kiszonej to prawdziwe źródło witamin! Zawiera on duże ilości witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B, jak również rozmaite minerały, jak fosfor, żelazo i miedź. Wiele osób ma problem z przystosowaniem się do cierpkiego smaku tego soku, jednak powinnyśmy pić go cyklicznie, bo wypłukuje toksyny z organizmu, działa on bakterio- i grzybobójczo, eliminuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu i wspomaga trawienie, a przez to może wspierać proces odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić niedostatek witaminy C, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu oraz zapobiega częstym przeziębieniom. Sok z kapusty kiszonej podaje się także osobom, chorym na anemię z uwagi na znajdujące się w nim żelazo. Oczywiście nawet ze zdrowym napojem nie powinno się przesadzać – wystarczy spożywać mniej więcej 1 szklankę soku dziennie.

Sok z kwaszonych buraków – poprawia koncentrację i zapobiega obstrukcjom

Sok z kiszonych buraków jest innym lubianym sokiem, który stosujemy od zawsze w kuchni i który pijemy też jako przekąskę. Posiada on masę witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwzapalne. Sok ten podnosi ogólną odporność: wyostrza koncentrację, obniża poziom cholesterolu, a przy tym pozytywnie wpływa na przemianę materii. Chociaż buraki cechują się pokaźną zawartością cukru, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go pić diabetycy. Nie poleca się jednakże jego konsumpcji paniom karmiącym piersią i w ciąży, a także osobom borykającym się z chorobami nerek albo reumatyzmem.

Jeśli nie posiadasz wiedzy, by przygotować soki z kiszonek na własną rękę, możesz nabyć je w swoim markecie lub zamówić online w sklepie internetowym producenta. Miej jednakże na uwadze, iż soki tego rodzaju należy składować w chłodzie.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]