Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan powtórnie powróciły na polskie stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także nowe, do tej pory mniej popularne owoce oraz warzywa. Pisząc o leczniczych zaletach fermentowanej żywności nie można zapomnieć także o napojach takich jak kwas chlebowy, kefir albo rozmaitego rodzaju zakwasy i soki z kiszonych warzyw. Głównie te ostatnie są warte uwagi – pomagają prosto i szybko wprowadzić do naszego organizmu witaminy konieczne dla jego prawidłowego funkcjonowania.
Sok z kapusty kiszonej i buraków – co w nich odnajdziemy?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie dużo związków oddziałujących dobroczynnie na nasze zdrowie. Kluczowym składnikiem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za proces fermentacji. Sok z buraków, ogórków czy inny kwaszonek to także kopalnia witamin. Na uwagę zasługuje w szczególności wysokie stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie filiżanka tego napoju zawiera jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto też pić ze względu na obecność witamin z grupy B, witaminy K i P oraz duże nasycenie solami mineralnymi.
Dlaczego powinno się pić sok z kapusty kiszonej?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z uwagi na obecność bakterii fermentacji mlekowej pozytywnie wpływa na nasz układ odpornościowy oraz pracę układu pokarmowego. Na domiar tego nagromadzenie witamin poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą symptomy cukrzycy, depresji i szkorbutu, jak również pomagają walczyć ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki powinny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo wrzody żołądka czy refluks. Pobudzają one także apetyt i stanowią tarcze ochronną w trakcie kuracji antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]