Jeśli potrzebujesz soli himalajskiej, kliknij tutaj.
Sól to związek chemiczny potrzebny do poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jakie własności posiada niejodowana sól kłodawska czy sól himalajska? Czemu warto stosować je podczas gotowania?
Atuty soli himalajskiej
Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który doskonale podkreśla smak posiłków. Pomimo, że nadmierne użycie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozważne ilości (do 6 g w ciągu 24 godzin) są konieczne dla właściwego działania naszego organizmu. Sól dostarcza bowiem sód, tj. pierwiastek odpowiedzialny za utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze złóż szacowanych na 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie mnóstwo potrzebnych minerałów i pierwiastków, m.in. wapń, potas czy magnez, a zarazem nie posiada niebezpiecznych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak metale ciężkie. Różowa sól himalajska doskonale podbija smak dań i jest do kupienia zarówno w postaci grubych, jak i drobnych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – źródło potasu, żelaza i wapnia
Sól kłodawska niejodowana z kolei to składnik o dużym stopniu czystości – zawiera prawie 97% NaCl i jest świetnym dodatkiem do naszych przetworów. Jest wartościowym źródłem wapnia, magnezu czy cynku, a więc pierwiastków koniecznych do utrzymania pełni zdrowia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie jest poddawana , toteż nie zatraca swoich cech i jest bez trudu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest powszechnie używana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.
Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]